- Drogen
- Natuurlijk
- Samen gebonden
- Droge donkere plaats
- Magnetron
- Oven
- Invriezen
- Met water
- Met olijfolie
- Als kruidenboter
Drogen: Natuurlijk - Samengebonden
Om kruiden te drogen kunnen deze samen gebonden worden in bosjes. Het beste is elastiekjes te gebruiken om de bosjes samen te binden. Dit voorkomt dat de kruiden naar beneden vallen als de stengels dunner worden door het vocht verlies.
Voordat ze samen gebonden worden, moeten de kruiden schoongespoeld zijn en droog geschud/gedept. Daarna worden de bosjes opgehangen met de blaadjes naar beneden. Zorg dat ze op een goed ventilerende droge plek hangen en niet in de zon.
Kruiden te drogen bij een open raam |
Het drogen duurt ongeveer 10 dagen (max 2 weken).
Kruiden met sterke blaadjes zijn makkelijker te drogen dan kruiden met zachte en grotere bladeren. Dit omdat de zachte en grotere bladeren makkelijker gaan schimmelen tijdens het drogen.
Voorbeelden van kruiden met sterkere bladen:
- Laurier
- Rozemarijn
- Tijm
- Salie
Voorbeelden van kruiden met zachte en grotere bladen:
- Basilicum
- Peterselie
- Munt
- Citroenmelisse
Na het drogen kunnen de kruiden verkruimelt worden en in een luchtdicht potje op een droge donkere plaats bewaard worden. Maar natuurlijk kunnen de kruidenbladeren ook heel in een potje maar dan heb je meer ruimte nodig. Als de kruiden op een lichte plaats bewaard worden gaat de kleur verloren en ziet het er minder lekker uit.
Drogen: Natuurlijk - Droge donkere plaats
Hiervoor worden de kruiden ook netjes schoongespoeld en drooggedept. Daarna worden de losse kruiden
blaadjes of stengels met blaadjes op keukenpapier gelegd. Het makkelijkste is op een rooster zodat er ook lucht vanonder langs kan.
blaadjes of stengels met blaadjes op keukenpapier gelegd. Het makkelijkste is op een rooster zodat er ook lucht vanonder langs kan.
Hiervoor kan bijvoorbeeld een oude hor gebruikt worden of een oud rooster van een barbecue.
Het rooster met daarop het keukenpapier en de losse kruidenblaadjes/stengels met blaadjes wordt daarna op een droge en donkere plaats gelegd. (Indien er geen donkere plek is, zou er bijvoorbeeld een doos gebruikt kunnen worden.
Het drogen duurt hier ook ongeveer 10 dagen.
Na het drogen kunnen de kruiden verkruimelt worden en in een luchtdicht potje op een droge donkere plaats bewaard worden.
Drogen: Magnetron
Indien er geen plek is om natuurlijk te drogen is er ook nog de optie van de magnetron. Dit is snel en dus ook minder kans op schimmel.
Nadat de kruiden zijn schoongemaakt worden de blaadjes van de stengels gehaald. De blaadjes worden op keukenpapier (twee vellen) gelegd dat al op een rooster ligt. Daarna word er nog een laag keukenpapier (twee vellen) op de kruidenblaadjes gelegd.
Het rooster met keukenpapier en kruidenblaadjes worden in de magnetron geplaatst en op 500 tot 650 Watt voor drie tot vier minuten gedroogd. Als de blaadjes droog en knisperig aanvoelen zijn ze goed, anders de droge blaadjes eruit halen en de rest nog een minuutje terug in de magnetron doen.
Hieronder staan een aantal tijden die bij mij werkte. Deze zullen aangevuld worden indien ik ze uitgeprobeerd heb. Ik had bijvoorbeeld de tijd van de selderij op de citroenmelisse uitgeprobeerd en dat was niet zo'n succes.
Hieronder staan een aantal tijden die bij mij werkte. Deze zullen aangevuld worden indien ik ze uitgeprobeerd heb. Ik had bijvoorbeeld de tijd van de selderij op de citroenmelisse uitgeprobeerd en dat was niet zo'n succes.
- Selderij: 650W; 5 minuten
- Peterselie: ???W; ? minuten
- Citroenmelisse: Minder dan 650W; ? minuten
- Basilicum: Minder dan 650W; ? minuten
In dit geval zijn de blaadjes niet verkruimelt (zie foto), maar met genoeg ruimte in een luchtdicht potje op een donkere plek bewaard.
(een weckpotje was het enige beschikbare op dit moment :-) )
![]() |
Magnetron gedroogde selderij |
Naast de magnetron is de drogen in de oven ook nog een optie. Helaas doet mijn oven het niet als ik de deur open laat dus ik heb dit nog niet uitgeprobeerd.
Wat ik op internet heb kunnen vinden:
Verhit de oven voor op 40/50 graden Celsius. Leg de kruidenblaadjes op bakpapier op een bakplaat (rooster is beter). Laat de ovendeur op een kiertje staan zodat het vocht eruit kan. Na +/- 45 minuten zouden de kruiden droog moeten zijn. Verder bewaren in een luchtdicht potje op een donkere plaats (verkruimelt of heel).
Invriezen: In water
Na het schoonmaken van de kruidenblaadjes worden deze fijngesneden (heel kan ook). De kruidenblaadjes worden in een ijsblokjes vorm gedaan tot net onder de rand. Eventueel de gesneden blaadjes aandrukken zodat er meer in kan. Daarna word de ijsblokjes vorm voorzichtig met water gevuld en in de vriezer gezet totdat ze ingevroren zijn.
Daarna kunnen de ingevroren kruidenblokjes uit de vorm gehaald worden en in een plastic bakje/zakje gedaan worden. Vergeet ze niet te labelen, ingevroren kan je niet altijd zien wat erin zit (en fijngesneden al helemaal niet).
![]() |
Ingevroren in water |
Zie de werkwijze van Invriezen: In water, maar dan het water vervangen door (olijf)olie.
![]() |
Ingevroren in olijfolie |
Invriezen: Als kruidenboter
Hak de kruiden fijn na het schoonmaken (meerdere soorten kunnen door elkaar gebruikt worden). Zorg dat de boter zacht is en prak de kruiden erdoorheen. Laat de boter met kruiden hard worden in de koelkast. Snij de harde kruidenboter in blokjes, stop ze in een plastic bakje/zakje en vries deze in na ze gelabeld te hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten