maandag 15 december 2014

Insecten hotel

Het volgende project wordt een insecten hotel voor solitaire en/of wilde bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en andere beestjes die het een fijn plekje vinden.

Waarom een insecten hotel, omdat de meeste mensen een mooie tuin met bloemen leuk vinden, maar niet zo veel van onkruid wieden houden, zijn er tegenwoordig veel tuinen betegeld. Insecten raken hiermee hun schuilplaats voor de winter kwijt en verdwijnen.

Daarnaast had ik twee bomen die last hebben van dopluis. De Japanse esdoorn heb ik helaas te ver teruggesnoeid in mijn overijver om de dopluis het zo moeilijk mogelijk te maken... helaas is deze overleden. RIP boompje. Ik heb er wel een nieuwe terug gezet en wil natuurlijk voorkomen dat deze ook last van dopluis krijgt.

Dopluis laten witte vogelpoep achtige puntjes op en onder de bladeren. Het natuurlijke bestrijdingsmiddel: lieveheersbeestjes en oorwormen. Dit heb ik gevonden via google en daardoor ben ik verder gaan zoeken en  kwam erachter dat meer nuttige insecten het moeilijk hebben en dat een insecten hotel kan helpen.

Nu kun je die kopen en ook helemaal niet duur. Het leek me leuk om er een zelf te maken, maar dan wil deze pietje precies het echt super goed doen en dan gaat het wel veel geld kosten. Ik heb er vandaag 25 Mei 2015 toch maar een besteld omdat ze in de bouwmarkten niet te krijgen waren en in de grotere tuinbedrijven toch wel duur werden. (tja dat krijg je als je iets in je hoofd hebt)

Ik wil er zeer zeker ook nog een gaan maken, maar kon niet zomaar vinden wat ik b.v. voor lieveheersbeestjes in het huisje moest doen. Dus als ik straks mijn insecten hotelletje heb ga ik wel door met het plan van het documenteren van het maken van een insecten hotel en wat je waarvoor het beste kunt gebruiken.

Oorwormen:
Ik heb al wel een hotelletje voor oorwormen gemaakt, tegen de luis.

Benodigdheden:

  • Ijzerdraad (stevig touw)
  • Pot (bakje met gat erin volstaat ook)
  • Stro of riet (ik heb stro gepakt)
Bind een bosje stro vast met het touw (ijzerdraad).

Haal het uiteinde van het touw (ijzerdraad) door het gat in de pot. Indien je een bakje gebruikt of een pot zonder gat, maak eerst een gaatje erin.

Strek het bosje stro in de pot en hang deze in de boom/struik.

Het resultaat:

donderdag 4 december 2014

Zelf gemaakte slakkenval, met deksel tegen de regen

Afgelopen jaar hebben de slakken de halve aardbeien oogst en alle pompoen planten opgegeten. Dus ik ben op zoek gegaan naar slakkenvallen.

Gif gaat bij ons niet werken vanwege dat we een kleine dame hebben rondlopen. Dus potjes met bier zijn voor ons de oplossing. Maar als het gaat regenen verdunt het bier en is het minder effectief. Op het internet zijn een aantal slakkenvallen te koop waar geen regen in komt, maar waarom maak je er niet zelf een?

Wij eten regelmatig sate saus en na een lange dag werken ga ik geen sate saus helemaal zelf maken. Dus gebruiken we met regelmaat een waar je water bij gooit en opwarmt.

Die potjes zijn van plastic, er zit een deksel op en er kan zonder al te veel moeite gaten in gesneden worden.

Het resultaat:


Benodigdheden:


  • Leeg plastic bakje met deksel.
  • Hobbymes.
Stappen:

  1. Snij rechthoekige gaten in het bakje vlak bij de bovenkant (zorg dat de tussenstukjes die blijven zitten niet te dun zijn, anders is het minder makkelijk als je de deksel er straks op wilt doen).
  2. Graaf het potje in tot aan de openingen.
  3. Doe bier erin (goedkoopste wat je kunt krijgen werkt prima).
  4. Doe de deksel erop.
          
Ikzelf deed 2 dagen met een portie bier, daarna begon het te gisten of zaten de bakjes vol.

Wat feitjes over slakken:

  • Als ze uit het bakje zouden glibberen, zijn ze dronken en draaien ze weer om en gaan terug.
  • Als je ze meer dan 20 meter ver kan gooien komen ze niet terug.

woensdag 3 december 2014

Hangend kastje

Ik heb een hangend kastje gemaakt, het voordeel: het kan overal gebruikt worden. Mijn doel voor dit hangende kastje is om kweekbakjes voor de volkstuin zo veel mogelijk zonlicht te geven. De kettinkjes geven maar een kleine schaduw terwijl een balk al een grotere schaduw geeft.

Maar kweekkasjes kun je toch in de vensterbank zetten? Daar is het kamer temperatuur en dus warmer dan buiten, dus zelfs beter. Helaas heb ik twee hele lieve katten. Maar deze lieve katten slopen ook graag plantjes. Vandaar dat ik naar een mogelijkheid buiten gekeken heb. Om nu ervoor te zorgen dat niet de kweekkasjes over de grond verdeeld zijn en ik er in het donker een keer niet aan denk ... dacht ik aan een kast (ruimte besparing).

Het resultaat:



Wat heb je nodig voor een hangend kastje met 3 plankjes?
  • 3 planken (in mijn geval: geïmpregneerde vloertegels voor in de tuin).
  • 12 haken (oogbout).

  • 12 bevestigingshaken (voor de planken aan de kettinkjes te hangen).
  • 2 kettingen (lengte afhankelijk van de gewenste afstand van de planken).
  • 2 grote bevestigingshaken (maar als er b.v. haakbouten gebruikt worden in de muur dan kan de ketting daar aan gehangen worden).
Stap voor stap uitgelegd:
  1. Bevestig de oogbouten aan de planken, op elke hoek een.
  2. Bevestig de bevestigingshaak aan de oogbout.
  3. Bevestig de onderste plank aan de 2 kettingen.
  4. Tel uit hoeveel oogjes van de ketting erboven je de tweede plank wilt hebben.
  5. Bevestig de tweede plank aan de kettingen.
  6. Tel uit hoeveel oogjes van de ketting erboven je de derde plank wilt hebben.
  7. Bevestig de derde plank aan de kettingen.
  8. Kijk naar welke schakels er in het bovenste deel van de ketting gebruikt moeten worden om de kast recht te laten hangen.
  9. Voila, eventueel de grote bevestigingshaken bovenaan de schakels hangen die dan gebruikt worden om de kast op te hangen.
Dingen waar op gelet kan worden:
  • De kast bestaat uit kettingen, het ophangpunt van de kettingen moet goed bekeken worden zodat de planken waterpas hangen. Wordt dit vergeten, dan zal de kast inklappen en plat hangen. Indien er 4 losse kettingen gebruikt worden zullen er 2 langere en 2 kortere gebruikt moeten worden.
  • Zorg dat de bevestigingshaak makkelijk door de schakels van de kettingen kan, dan kan je later nog eens de hoogte wisselen van de planken mocht dat nodig zijn.